Opmaak uitschakelen
Certificaat van toegankelijkheid Voor de gekeurde pagina's van de website https://www.handicap-studie.nl

Online cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+ bij de VU gestart

27 september 2016
Online cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+ bij de VU gestart
">
Op 21 september jl. ging de eerste groep VU-docenten gezamenlijk van start met de online cursus ‘Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+’ die handicap + studie in samenwerking met de VU ontwikkelde. Marjolein Jansen, lid van College van Bestuur van de VU, deed de aftrap.

Docenten VU met elkaar in gesprek

“Binnen de VU hechten we veel belang aan de de inclusiviteit van ons onderwijs. Dit betekent niet alleen dat studenten praktisch hun weg moeten kunnen vinden in het gebouw”, aldus Marjolein Jansen. “We hebben het dan juist ook over docenten die denken in mogelijkheden als zij hun onderwijs vormgeven. Docenten zijn ambitieus, gedreven en betrokken. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat die ambitie ook terug te zien is in de tevredenheid van de studenten met een functiebeperking over de VU? Uit de Gebruikerstoets die CHOI gisteren publiceerde blijkt dat er hier, met name in de bachelors, helaas nog wel het een en ander in te verbeteren valt.” Marjolein Jansen riep docenten op: “Sta open voor studenten met een functiebeperking en denk out of the box!”

Docenten wisselen graag ervaringen uit

De docenten die de cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+ volgen gaven bij de startbijeenkomst aan hier graag ervaringen over uit te willen wisselen en mee te denken in wat er beter kan. Wat doe je bijvoorbeeld voor een dove student die in het laboratorium geen alarmerende ontploffing hoort en achterblijft terwijl medestudenten naar buiten stormen? Hoe maak je met een student haar ADHD bespreekbaar? “Soms is het juist niet zo simpel als je denkt”, aldus een docent.

Wat doe je zelf en wanneer verwijs je door?

Binnen de online cursus gaan de docenten ervaren hoe zij hun eigen onderwijs toegankelijker kunnen maken en wat je als docent voor de individuele student kunt betekenen: wat doe je zelf, wanneer verwijs je door en naar wie? Eind dit jaar ronden zij de cursus af. In het voorjaar start er waarschijnlijk weer een nieuwe groep VU-docenten met deze cursus.

Meer weten?

Aanbod voor VU-docenten

Werk je op de VU en wil je op de hoogte blijven over deze cursus? Neem dan contact op met Arieke Duijzer via a.e.duijzer@vu.nl.

Online cursus voor docenten op overige universiteiten en hogescholen

Ben je docent, werk je niet op de VU en  heb je ook  interesse in deze cursus? Vanaf 3 oktober 2016 kun je de cursus zelfstandig en online volgen bij handicap + studie. Inschrijven kan tot 2 oktober 2016. Deelnemers werken in een vaste groep zodat zij online ervaringen kunnen delen en vragen om feedback. Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Lees meer over de online cursus Toegankelijk onderwijs geven aan studenten+

Blended cursus voor docenten op overige universiteiten en hogescholen

Geïnteresseerde docenten kunnen zich ook opgeven voor een blended variant van de cursus. Bij deze blended cursus is er voorafgaand aan het doorlopen van modules een gemeenschappelijke startbijeenkomst. En na afloop is er een intervisiebijeenkomst. Op 11 april 2017 gaat er een blended cursus van start. Deze blended cursus kan ook incompany worden aangeboden.
Lees meer over de blended variant

 
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies