Instroom

Instroom
">
Voor studenten met een beperking die na het voortgezet onderwijs verder gaan studeren, breekt vaak een spannende tijd aan. Ze moeten een studie kiezen die bij hen past en daarbij rekening houden met hun belemmeringen. Daarnaast krijgen ze te maken met een nieuwe onderwijsinstelling, studiegenoten en docenten en soms ook een nieuwe woonruimte.

Meer informatie over gaan studeren, vindt u op onderstaande pagina's. 

Succesvolle inclusie-initiatieven in het hoger onderwijs

Expertisecentrum handicap + studie ging in gesprek met studenten en coördinatoren van vier hogescholen die een aantal goede, succesvolle initiatieven zijn gestart om studenten met een ondersteuningsvraag van meet af aan, dat wil zeggen vanaf de instroom, beter van dienst te kunnen zijn. Hoe hebben zij dit aangepakt? En hoe ervaren hun studenten dat?  

Bijdragen aan succesvolle overgang van mbo naar hbo

Voor een goede overgang is het tijdig vinden van de juiste personen en voorzieningen cruciaal. Zowel het mbo als hbo hebben hier een rol te vervullen. Voor mbo-professionals ontwikkelde handicap + studie een digitale handreiking.

Bijdragen aan succesvolle overgang van vo-ho voor leerlingen met een ondersteuningsbehoefte

Hoe begeleid je als onderwijs-professional in het vo leerlingen bij de overstap naar het ho? En hoe borg je de continuïteit van de ondersteuning in het ho? Daarover gaat deze digitale handreiking. 

Studieproces in kaart

Met Studieproces in kaart kunnen onderwijsprofessionals en studenten het studieproces vanuit de beleving van studenten met een functiebeperking volgen. Er zijn dertien sleutelmomenten.

Studiekeuze en inschrijving

Studenten met een beperking moeten bij hun studiekeuze niet alleen rekening houden met hun talenten, maar ook met hun belemmeringen.

Studiekeuzecheck en intakegesprek

De studiekeuzecheck en het intakegesprek zijn hulpmiddelen voor de student om te kijken of de opleiding bij hem of haar past.

Deadlines en toelating

Bij inschrijving moeten studenten goed letten op nieuwe deadlines en toelatingseisen.

Op kamers

Ook voor studenten met een functiebeperking is het mogelijk om een (aangepaste) studentenkamer te vinden.

Meer informatie over studiekeuze, studeren, geld en op kamers gaan is te vinden op de website www.startstuderen.nl

Cartoon Martin Reekers Dyslectisch

© Martin Reekers

 

 

Downloads

PDF 0,63 Mb.
Disclaimer en Privacy statement. Bezoek je onze website, dan ga je akkoord met deze cookies